Hersenkronkels 1 – Wat zijn hersenkronkels en waarom hebben we ze?

Hersenkronkels 1 – Wat zijn hersenkronkels en waarom hebben we ze?

Na mijn reeks over angsten heb ik een tijdje geen blogs meer geschreven. Ik was druk met andere dingen en had ook niet echt een thema. Het begint ondertussen weer te kriebelen en ik wilde graag net als vorige keer over angsten een reeks over een onderwerp schrijven.

Vaak krijg ik tijdens het sporten inspiratie, dus gisteren tijdens mijn rondje hardlopen eens nagedacht over een nieuw thema om over te bloggen.

Nou ja, nagedacht…. Het is meer dan er soms ideeën in me opkomen.

Het idee wat in me opkwam en waar ik een aantal blogs over ga schrijven is hersenkronkels. Gedachten die we hebben en de manier waarop onze hersenen soms werken waarvan we weten dat het niet logisch is of klopt, maar hoe we toch denken. Daarnaast kunnen we er vaak ook nog eens weinig aan doen ook al weten we het onlogisch is. Dus we gaan samen op onderzoek naar hersenkronkels. Waarom het kronkels zijn en ook waarom ze zo werken.

Wat ik je ook nu al kan beloven is dat we geen oplossingen gaan vinden waarmee je de kronkels gaat voorkomen. Deze kronkels zijn evolutionair in onze hersenen ontwikkeld. Als je daar meer over willen lezen kijk dan nog even naar angstblog 2. Daarin wordt deze manier van programmeren uitgelegd voor angst, maar dit gaat ook voor deze kronkels op dezelfde manier op.

Ze zitten dus ”hard geprogrammeerd”  in onze genen en moeten voor onze overleving zorgen. Ook al is ons leven in de hedendaagse maatschappij heel anders dan vroeger en zijn de kronkels nu achterhaald. Onze hersenen kunnen niet zo snel veranderen als de wereld om ons heen. Dat maakt de kronkels die eens waardevol waren nu tot kronkels.

Je kan het vergelijken met een computer. De kronkels zijn onderdelen van de hardware. Je manier van denken en doen is de software. Met verandering van de software kan je de hardware niet beïnvloeden of veranderen. Je zit dus vast aan de kronkels net als beperkingen in een computer. En helaas bestaan er nog geen hardware upgrades voor ons brein ;-).

Wat je wel kan bereiken met kennis over de kronkels is bewustwording. Dat betekent dat de kronkel gebeurt en dat je je wel bewust bent dat die kronkel er is en hoe die werkt. Daardoor kun je accepteren dat het zo gaat en er op een andere manier mee omgaan of over denken.

Ik heb zelf al een lijst van kronkels die we gaan bespreken, maar mogelijk heb jij er ook een of mis je iets op het lijstje. Laat het me dan vooral weten. Dan neem ik die ook mee in de reeks. In de komende blogs ga je in ieder meer lezen over:

  • Je bewuste en je onbewuste brein
  • Hoe je goede ideeën krijgt als je er juist niet hard over nadenkt
  • Jij als centrum van de wereld
  • De manier waarop we onszelf met anderen vergelijken
  • Lichamelijke en geestelijke kracht
  • Of we liever winnen of voorkomen dat we verliezen
  • Hoe we naar korte en lange termijn aspecten kijken
  • Waarom we altijd gelijk hebben (en het anders lastig toegeven)
  • Emotioneel bezit

Vanaf de volgende blog gaan er in duiken. We zullen dan beginnen met ons bewuste en onbewuste brein en hoe die samenwerken.

Zoals altijd nodig ik je graag uit op mijn blog te reageren of deze met anderen te delen. Ook kan je je hier aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Dan krijg je een mailtje als er een nieuwe blog gepost is.

Is dit artikel interessant? Vertel het verder...

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin

Leave a comment

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je dan via onderstaand formulier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een mailtje als er een nieuwe blog geplaatst is.

Antonie