Een goede voorbereiding…

Waarom bereiden we ons vaak niet goed voor?

Waarom bereiden we ons vaak niet goed voor? Wat maakt dat we dat slecht doen of zelfs helemaal achterwege laten terwijl we het belang ervan absoluut inzien? Dat vraag ik me af terwijl ik al mijn spullen aan het verzamelen ben voor mijn eerste race van het jaar. Zie op de foto links het resultaat.

Daarnaast is eigenlijk het hele trainingsplan voorafgaand aan de wedstrijd de voorbereiding. Zo’n trainingsschema goed opzetten klinkt makkelijker dan het is. Vandaar dat ik een coach heb genomen.

Die heeft hier verstand van en zorgt dat het schema optimaal is. Dat is goed gelukt, want zoals je in onderstaand screenshot goed kan zien ben ik op dit moment conditioneel in topvorm.

Iedereen die ik spreek over de triatlon begrijpt dat het veel voorbereiding en investering kost.

Hoe zit dat nu zakelijk? Tijdens mijn werk als trainer bij Business Impact Traininghebben we het iedere trainingsdag wel over voorbereiding. Dat blijft een bijzonder fenomeen. Iedereen is het er over eens dat het waardevol is. Des te opvallender is het dat heel veel mensen toegeven het helemaal niet of niet goed genoeg te doen. Tijdens de training noteert vrijwel iedereen als actiepunt om zich goed voor te bereiden voor zijn werk. We bespreken hier de beste tools en acties voor en de deelnemers gaan vol goede moed aan de slag. Toch gaat het vaak snel weer mis. Ze willen wel, maar doen het toch niet.

Stel je voor dat ik hetzelfde zou doen met mijn triatlons. Dan weet iedereen hoe dat zou aflopen en welke problemen ik lichamelijk zou krijgen. Waarom lukt het zakelijk dan niet? Voor grote belangrijke projecten of afspraken wordt het wel en vaak heel goed gedaan, maar voor de “normale” afspraken en contacten niet of niet zorgvuldig. Zijn die mensen dan niet zo belangrijk? Zijn zij de tijdsinvestering niet waard?

Even kort door de bocht: waarom ga je er dan heen? Je verwacht daar toch iets te halen? Dus wat is het dat je er de tijd en moeite niet voor neemt?

Naar mijn mening is onvoorbereid zijn een gemiste kans! Net als bij de opbouw naar mijn triatlon races maakt voorbereiding je beter, scherper, succesvoller en efficiënter. De ander merkt dat je je voorbereid hebt en dat heeft positieve impact op zijn indruk van jou. Een klein detail kan het verschil zijn tussen de winst of verlies. Tussen de opdracht wel of niet krijgen. Zorg dus vooral dat je plussen scoort. Ook door je voorbereiding.

Het vaak gebruikte excuus ‘geen tijd’ is een gemakzuchtige dooddoener, pardon my French. Juist door je niet voor te bereiden kost het je meestal meer tijd. Een van de mooiste citaten over voorbereiding is:

“Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden.”

 

Maak dus tijd en bereid je voor. Enkele simpele tips die je kunnen helpen:

  • Plan 1-2 dagen (of een andere tijd die jou past) van tevoren in je agenda ruimte om je voorbereiden en doe dat dan ook.
  • Maak je voorbereiding meteen als je je afspraak plant. Nog makkelijker.
  • Maak een document dat je steeds gebruikt ter voorbereiding. Laat dat ook aan je gesprekspartner zien als je die vaker spreekt. Zodra je het niet hebt, weet hij dat je je niet hebt voorbereid (en die flater wil je niet slaan, dus sociale druk werkt vaak heel goed).

Tot slot nog over mijn eerste race. Zoals in mijn vorige artikel (Het doel en de weg) geschreven was mijn doel 1:10:00. Ik kwam binnen in 1:12:02 (grrrrrr…balen). Okee, het zijn maar twee minuten, maar toch. Ik bleek achteraf mijn achterwiel niet goed gemonteerd te hebben. Het liep behoorlijk tegen de rem aan. Als ik dat wel had gedaan, was het zeker binnen 1:10:00 gelukt. Ook hier speelde dus weer een klein detail een doorslaggevende rol.

Moraal van het verhaal: ook bij mij zat het uiteindelijk in de voorbereiding, waardoor ik mijn doel niet haalde. Voortaan zal ik mijn wielen zeker elke keer checken voordat ik in een volgende race van start ga. Zo leer ik ook iedere keer weer van de feedback die ik krijg.

Hoe bereid jij je (of juist niet) voor? Wat levert het je op? Heb je nog tips voor anderen? Ik lees het graag hieronder.

 

Meer details horen over het hoe en wat van voorbereiding? Je bent altijd welkom in een training, of een individueel gesprek. Op mijn LinkedIn profiel kun je mijn contactgegevens vinden.

Op naar de kwart triatlon over 2 weken!

Is dit artikel interessant? Vertel het verder...

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin

Leave a comment

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je dan via onderstaand formulier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een mailtje als er een nieuwe blog geplaatst is.

Antonie