Het doel en de weg

Wat drijft jou?

Door doelen te stellen bepaal je wat je wil bereiken en stuur je je focus. Dat weten we allemaal. Vervolgens bepaal je de stappen die je moet nemen om dat doel te bereiken. Dat proces is de weg. Maar wat is nu belangrijker, het doel of de weg?

Om die vraag vanuit mijn perspectief te beantwoorden neem ik je mee terug in de tijd: naar januari 2016. Na een inspirerende presentatie van triatlete Leonie Verstegen besloot ik in 2016 één kwart triatlon te gaan doen: een mooi en duidelijk doel. Door blessures haalde ik dat doel niet, maar ik deed wel 3 sprint (= 1/8) triatlons.

Ik genoot er zó van, dat ik besloot door te gaan met trainen en nieuwe doelen te gaan stellen. In het najaar van 2016 huurde ik een coach in en ik schreef me in voor 5 triatlons in 2017, variërend van sprint tot halve triatlons.

Fast forward naar nu: komend weekend is het zover. Dan is de start van de eerste (sprint) triatlon uit de reeks. De weg er naartoe is zeer intensief geweest. Even wat cijfers:

Sinds mijn besluit in januari 2016 heb ik:

·     ongeveer 392 uur gesport (en als je dit leest alweer een paar uur meer)

·     waarin 119 km gezwommen,

·     6530 km gefietst,

·     en 737 km hardgelopen.

Ja, dus…?

·     Dit alles is vergelijkbaar met minimaal 17 hele triatlons (yeah!)

·     Ik had helaas ook 7 blessures van korte tot langere duur

·     Bracht 11 bezoekjes aan de fysio

·     Heb maandelijks een (pijnlijke) massage om alle verzuring en spierschade op te lossen.

En dan heb ik het nog niet over de financiële investeringen (speciale fiets voor tijdritten, een wetsuit, complete uitrusting voor 3 sporten, enzovoort) of over de dingen die ik niet meer (of juist minder) doe vanwege de tijd die het sporten me kost.

De grote vraag die mij (en ook mijn partner) regelmatig gesteld wordt, is: ‘WAAROM doe je dit?’. Waarom investeer je zoveel tijd, geld en inzet om deel te nemen aan een triatlon op recreatief niveau? Wat is er mis met je? (OK, dat wordt nog net niet gevraagd, maar ik lees die vraag in de opgetrokken wenkbrauwen).

Het antwoord voor mij is simpel: ik geniet van de weg naar mijn doelen! De wedstrijden zijn een mooie toets hoe ik presteer, zowel tegen mezelf als vergeleken met anderen. Ik geniet ervan om mezelf tot het uiterste drijven om een mooie tijd neer te zetten en mezelf te overtreffen. Zonder wedstrijden zou ik het zeker niet doen, want ze zijn de kers op de taart. Toch zijn ze voor mij niet de belangrijkste reden.

De belangrijkste reden voor mij is en blijft: de weg. Het afzien op de fiets met typisch Hollandse tegenwind, baantje na baantje in dat kille zwembad afleggen, ’s ochtends vroeg mijn warme bed uit om te gaan hardlopen ondanks de regen die op het dak klettert. Het bereiken van progressie. Net iets sneller of verder dan vorige keer. Mijn conditie verbeteren en het lichaam in vorm brengen. Achteraf het trotse gevoel als ik het weer gedaan heb, dat ik mijn grenzen verleg! Dat ik bereik wat ik nooit verwacht of gedacht had. Het gevoel van voldaan op de bank zitten na de training en op Strava mijn prestaties bekijken; dat gevoel is fantastisch. Dat drijft mij. Dát is de benzine in mijn motor!

Komend weekend, 17 maanden na mijn eerste beslissing om dit te gaan doen, mag ik los. Dan gaat al die training tot een eerste race en wedstrijdresultaat leiden tijdens de triathlon van Geel. Het eerste doel op mijn sportieve weg! Het liefst ook nog in minder dan 1 uur en 10 minuten, maar dat terzijde. Ik heb er zin in! En stiekem kijk ik ook al uit naar de volgende doelen op mijn weg.

Dit alles vindt speelt natuurlijk ook een rol in mijn werk. Dan ervaar ik ook dat ‘de weg’ me vaker motiveert en uitdaagt dan het doel zelf. Daarom help ik mijn klanten (en mezelf!) steeds herinneren: geniet vooral ook van de weg! Dat is namelijk waarmee je dagelijks bezig bent, terwijl het doel aan het einde van de weg ligt. Iedere tussenstap, iedere inspanning, iedere procent verbetering, het zijn momenten om trots op te zijn en intens van te genieten.

Dat brengt me bij jou als lezer. Welke doelen heb jij voor jezelf (zakelijk of privé)? Waarom ga jij voor die doelen? Hoe ziet je weg naar die doelen toe eruit? En word je daar blij van (of juist niet)? En waarom dan? Neem vooral eens de tijd om voor jezelf die vragen te beantwoorden en indien nodig je koers, doelen of weg bij te stellen.

Je antwoorden, gedachten of andere feedback of reacties lees ik graag in de commentaren of in een rechtstreeks bericht aan mij, dus laat het vooral weten! Ik zal de komende tijd in nog een aantal updates verder ingaan op sport, werk, persoonlijke ontwikkeling en fun. Dus tot een volgende keer!

Is dit artikel interessant? Vertel het verder...

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin

Leave a comment

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je dan via onderstaand formulier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een mailtje als er een nieuwe blog geplaatst is.

Antonie